skład / składniki
metoda gotowania
1. Na początek Starz białka: oddziel białka od żółtek w osobnym pojemniku i wstaw do lodówki na co najmniej trzy dni. Przed gotowaniem z wyprzedzeniem (kilka godzin lub wieczorem, jeśli robisz to rano) wyjmij pojemnik z białkami z lodówki i pozwól im ogrzać się do temperatury pokojowej. Teraz rozprowadzamy białka do miski, ubijamy mikserem do uzyskania mocnej piany, następnie wlewamy cukier, dodajemy barwnik lawendowy i kontynuujemy ubijanie do gęstych, stabilnych szczytów. Masa białkowa nie powinna być całkowicie sucha, nie przesadzaj!
2. Delikatnie połącz ubite białka z mąką migdałową, wymieszaj. Napełniamy torbę kulinarną ciastem, sadzimy bezy na blasze do pieczenia, zachowując odległość. Jeśli ciasto zostanie prawidłowo wymieszane, "ogony" po osadzeniu natychmiast się rozproszą. Pozostaw puste miejsca na godzinę lub nawet dwie. Jest to bardzo ważny etap gotowania-dzięki niemu na powierzchni ciastek pojawia się lekka skorupa, dzięki której nie pękają podczas pieczenia, a pod spodem tworzy się piękna "spódnica". Następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 12-15 minut.
3. Pozwól obrabianym przedmiotom całkowicie ostygnąć, a dopiero potem ostrożnie wyjmij z blachy do pieczenia. Układamy półfabrykaty w plastikowym pojemniku, zamykamy pokrywką i wysyłamy do lodówki przed montażem.
4. Ubij masło mikserem, następnie dodaj cukier puder i esencję jaśminową, ponownie ubij. Przyklejamy muszle do siebie za pomocą kremu olejowego.
podajemy na stole, dekorując do smaku, na przykład kwiatami jaśminu i lawendą.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jasmine - 15 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g