makaron jaśminowy

delikatne lawendowe ciasto-perfekcja tkwi w szczegółach! Makarony jaśminowe są dość kruche, bardzo łatwo je złamać, więc musisz przechowywać takie ciasta w pojemniku, umieszczając je w jednej warstwie. Kiedy półfabrykaty zostaną upieczone, nie spiesz się, aby usunąć je z blachy do pieczenia lub maty silikonowej, pozwól im najpierw ostygnąć, ponieważ gorące dosłownie kruszą się w dłoniach.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 26 % 22 g
węglowodany 70 % 59 g
432 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Na początek Starz białka: oddziel białka od żółtek w osobnym pojemniku i wstaw do lodówki na co najmniej trzy dni. Przed gotowaniem z wyprzedzeniem (kilka godzin lub wieczorem, jeśli robisz to rano) wyjmij pojemnik z białkami z lodówki i pozwól im ogrzać się do temperatury pokojowej. Teraz rozprowadzamy białka do miski, ubijamy mikserem do uzyskania mocnej piany, następnie wlewamy cukier, dodajemy barwnik lawendowy i kontynuujemy ubijanie do gęstych, stabilnych szczytów. Masa białkowa nie powinna być całkowicie sucha, nie przesadzaj! 

2. Delikatnie połącz ubite białka z mąką migdałową, wymieszaj. Napełniamy torbę kulinarną ciastem, sadzimy bezy na blasze do pieczenia, zachowując odległość. Jeśli ciasto zostanie prawidłowo wymieszane, "ogony" po osadzeniu natychmiast się rozproszą. Pozostaw puste miejsca na godzinę lub nawet dwie. Jest to bardzo ważny etap gotowania-dzięki niemu na powierzchni ciastek pojawia się lekka skorupa, dzięki której nie pękają podczas pieczenia, a pod spodem tworzy się piękna "spódnica". Następnie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 12-15 minut.

3. Pozwól obrabianym przedmiotom całkowicie ostygnąć, a dopiero potem ostrożnie wyjmij z blachy do pieczenia. Układamy półfabrykaty w plastikowym pojemniku, zamykamy pokrywką i wysyłamy do lodówki przed montażem.

4. Ubij masło mikserem, następnie dodaj cukier puder i esencję jaśminową, ponownie ubij. Przyklejamy muszle do siebie za pomocą kremu olejowego.

podajemy na stole, dekorując do smaku, na przykład kwiatami jaśminu i lawendą.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jasmine - 15   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy