skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty.
Krok 2:
Wlej cukier, sól, wanilinę do miski. Tam wysyłamy śmietanę i olej roślinny. Następnie ubij jajka i lekko ubij wszystko trzepaczką.
Krok 3:
Obrane jabłka kroimy nożem do wielkości rodzynek dużych i niezbyt :).
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski z płynnymi składnikami.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 6:
Dodaj posiekane jabłka do ciasta i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ciasto do przygotowanej (natłuszczonej i posypanej mąką lub kaszą manną) formy i wyślij do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Krok 8:
Wyjmij upieczone rumiane ciasto z piekarnika i ostudź. Wyjmij z formy, posyp schłodzone ciasto cukrem pudrem i pokrój na porcje. A potem cieszymy się życiem, pijąc aromatyczną herbatę z delikatną szarlotką!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g