chleb kukurydziany z nasionami lnu
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Dodaj nasiona lnu i sezamu do mąki.
3. Wlej sól, wymieszaj.
4. Wlej oliwę z oliwek do wrzącej wody, a następnie dodaj mieszaninę do pozostałych składników.
5. Wszystko mieszamy (robimy to szybko).
6. Rozkładamy pergamin na blasze do pieczenia, smarujemy go niewielką ilością oleju, rozprowadzamy powstałą masę, cienko rozprowadzamy.
7. Ciasto kroimy nożem lub wałkiem na kwadraty.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę (od czasu do czasu sprawdzamy gotowość).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g