chleb kukurydziany z nasionami lnu

Zachwyć krewnych-upiecz chrupiące pieczywo! Proste i szybkie! Chleb kukurydziany z siemieniem lnianym i sezamem nie jest trudny do przygotowania i wystarczająco szybki. A wynik jest doskonały-chrupiąca uczta z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 45 % 24 g
węglowodany 40 % 21 g
338 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przesiej mąkę do miski.

2. Dodaj nasiona lnu i sezamu do mąki.

3. Wlej sól, wymieszaj.

4. Wlej oliwę z oliwek do wrzącej wody, a następnie dodaj mieszaninę do pozostałych składników.

5. Wszystko mieszamy (robimy to szybko).

6. Rozkładamy pergamin na blasze do pieczenia, smarujemy go niewielką ilością oleju, rozprowadzamy powstałą masę, cienko rozprowadzamy.

7. Ciasto kroimy nożem lub wałkiem na kwadraty.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę (od czasu do czasu sprawdzamy gotowość).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy