ciasteczka solankowe z otrębami

Przygotuj smakołyki na herbatę własnymi rękami, to proste! Ciasteczka solankowe z otrębami i suszonymi owocami przypadną do gustu dorosłym i dzieciom. Możesz użyć dowolnych suszonych owoców, ciasteczka nie są twarde i mdłe.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 65 % 40 g
314 kcal
IG: 8 / 50 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Wlej otręby owsiane i kukurydziane do miski. W osobnym pojemniku wymieszaj solankę ogórkową i oliwę z oliwek, a następnie wlej mieszaninę otrębów, wymieszaj, pozostaw na 5 minut. 

2. Następnie dodaj cukier, sodę gaszoną octem, jagody goji, sezam i rodzynki, wymieszaj. 

3. Wlej mąkę do powstałej masy, zagniataj ciasto. Z ciasta formujemy małe kulki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskamy.

4. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut. 

podawaj po ostygnięciu ciasteczek.

Poczęstuj się zdrowo! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Otręby owsiane - 320   kcal/100g
  • Otręby kukurydziane - 220   kcal/100g

Podobne przepisy