babeczki kukurydziane z otrębami i skórką

lubisz babeczki? Wypróbuj ciekawą opcję z otrębami! Babeczki kukurydziane z otrębami i skórką są delikatne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Mogą nie być w ogóle słodkie i jeść, polewając miodem.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 64 % 21 g
141 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej mąkę, proszek do pieczenia i otręby kukurydziane do miski, wymieszaj.

2. Rozbij jajka w osobnym pojemniku, ubij widelcem.

3. Wlej kefir i masę jajeczną do mieszanki mąki, wymieszaj.

4. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową i płatki kokosowe do ciasta, ponownie dokładnie wymieszaj. 

5. Ciasto układamy w foremkach do muffinek, wypełniając je 3/4 całkowitej objętości, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.

podajemy na stole z herbatą lub mlekiem, bardzo smaczne!

Poczęstuj się zdrowo! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Otręby kukurydziane - 220   kcal/100g

Podobne przepisy