ciasto kruche z kulek niespodzianka

pyszne ciasto z kulkami piasku w śmietanie. Ciasto kruche z kulek & quot; niespodzianka & quot; wymaga wystarczająco dużo czasu na namoczenie. Dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie i bogate w Pomarańczowy Smak. Ponadto do ciasta należy użyć gęstej śmietany, aby można było zamaskować kulki. Taki słodki deser z herbatą lub kawą doskonale uzupełni każdy świąteczny stół.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 60 % 37 g
343 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na kruche ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z cukrem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 jajko i żółtko, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj gaszoną sodę i mąkę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie cała mąka może odejść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto ugniatamy szybko, powinno być bardzo miękkie, lekko lepkie. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z części ciasta rozwałkuj okrągłe ciasto o grubości około 0,5 cm i średnicy około 22 cm na natłuszczonej blasze do pieczenia. około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem z reszty ciasta zwijamy kulki o średnicy nie większej niż 2 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto zarumieniło się. Natychmiast wyrównujemy go na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podobnie piecz kulki na złoty kolor. Ochładzać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Składniki kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią, dodaj skórkę pomarańczową. Niech cukier się rozpuści. Krem można podzielić na 2 filiżanki, w jednym upuścić kulki, pozwolić im trochę namoczyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarujemy ciasto obficie kremem, pozwalamy mu się wchłonąć i nadal smarujemy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na cieście układamy kulki ciasno do siebie, obficie smarujemy kremem na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Układamy resztę kulek zjeżdżalnią, dobrze smarując każdą warstwę kremem. Pokrywamy również ciasto na wierzchu, aby kulki były jak najmniej widoczne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj ciasto według uznania. Możesz posypać startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 12-16 godzin, aby było dobrze namoczone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój ciasto na kawałki i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!

ciasto otrzymało swoją nazwę ze względu na fakt, że podczas cięcia znajduje się "niespodzianka", tj. na kawałku widać, że ciasto składa się z kulek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy