skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na kruche ciasto.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj 1 jajko i żółtko, wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj gaszoną sodę i mąkę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie cała mąka może odejść.
Krok 5:
Ciasto ugniatamy szybko, powinno być bardzo miękkie, lekko lepkie. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6:
Z części ciasta rozwałkuj okrągłe ciasto o grubości około 0,5 cm i średnicy około 22 cm na natłuszczonej blasze do pieczenia. około 10 minut.
Krok 7:
Tymczasem z reszty ciasta zwijamy kulki o średnicy nie większej niż 2 cm.
Krok 8:
Ciasto zarumieniło się. Natychmiast wyrównujemy go na talerzu.
Krok 9:
Podobnie piecz kulki na złoty kolor. Ochładzać.
Krok 10:
Składniki kremu.
Krok 11:
Wymieszaj śmietanę z cukrem i wanilią, dodaj skórkę pomarańczową. Niech cukier się rozpuści. Krem można podzielić na 2 filiżanki, w jednym upuścić kulki, pozwolić im trochę namoczyć.
Krok 12:
Smarujemy ciasto obficie kremem, pozwalamy mu się wchłonąć i nadal smarujemy.
Krok 13:
Na cieście układamy kulki ciasno do siebie, obficie smarujemy kremem na wierzchu.
Krok 14:
Układamy resztę kulek zjeżdżalnią, dobrze smarując każdą warstwę kremem. Pokrywamy również ciasto na wierzchu, aby kulki były jak najmniej widoczne.
Krok 15:
Udekoruj ciasto według uznania. Możesz posypać startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 12-16 godzin, aby było dobrze namoczone.
Krok 16:
Pokrój ciasto na kawałki i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!
ciasto otrzymało swoją nazwę ze względu na fakt, że podczas cięcia znajduje się "niespodzianka", tj. na kawałku widać, że ciasto składa się z kulek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g