kurczak z oregano

bardzo apetyczny kurczak w piekarniku, spróbuj! Kurczak z oregano zachwyci zarówno gości, jak i domowników. Złota skórka, soczyste mięso i pikantny aromat zostaną zapamiętane na długo, na pewno będziesz chciał powtórzyć posiłek. Możesz podawać to danie ze świeżymi warzywami i dowolnym dodatkiem, jeśli chcesz.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Kurczaka dokładnie umyć, & amp; nbsp; osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Wlej sól i zmielony pieprz na spodek, wymieszaj, & amp; nbsp; pocieramy tuszę wewnątrz i na zewnątrz.

3. Wlej oliwę z oliwek do miski, wlej tutaj sok z cytryny, wymieszaj.  

4. Powstałą mieszaninę pocieramy kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Umyj gałązkę oregano, włóż do tuszy, zawiąż nogi, umieść kurczaka w formie. 

5.& nbsp;piecz ptaka przez godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. W procesie gotowania kilkakrotnie obracamy kurczaka, podlewając uwolniony sok.

posyp gotowego kurczaka suchymi przyprawami, udekoruj świeżym oregano i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g

Podobne przepisy