Topinambur na zimę
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Karczochy Jerozolimskie czyścimy, myjemy, kroimy na małe kawałki.
2. Ogrzewamy słoik w kuchence mikrofalowej, a następnie napełniamy go przygotowaną rośliną okopową.
3. Wlej sól i cukier, dodaj przyprawy: ziele angielskie i goździki, wlej ocet winny.
4. Zalej zawartość słoika wrzącą wodą, przykryj pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, sterylizuj przez 20-25 minut.
5. Zwiń słoik hermetycznie, odwróć go do góry nogami, zawiń w ciepły koc, pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
przechowujemy przedmiot w piwnicy lub spiżarni.
2. Ogrzewamy słoik w kuchence mikrofalowej, a następnie napełniamy go przygotowaną rośliną okopową.
3. Wlej sól i cukier, dodaj przyprawy: ziele angielskie i goździki, wlej ocet winny.
4. Zalej zawartość słoika wrzącą wodą, przykryj pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, sterylizuj przez 20-25 minut.
5. Zwiń słoik hermetycznie, odwróć go do góry nogami, zawiń w ciepły koc, pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
przechowujemy przedmiot w piwnicy lub spiżarni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Topinambur - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g