Topinambur na zimę

Zrób przydatne przygotowanie na zimę, proste i smaczne! Topinambur na zimę można przygotować na różne sposoby, z których jednym jest marynowanie. Marynowany topinambur można podawać jako dodatek do dań mięsnych, a także dań rybnych. Z tej ilości składników uzyskuje się jeden półlitrowy słoik.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 14 g
66 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 50 min
1. Karczochy Jerozolimskie czyścimy, myjemy, kroimy na małe kawałki.

2. Ogrzewamy słoik w kuchence mikrofalowej, a następnie napełniamy go przygotowaną rośliną okopową.

3. Wlej sól i cukier, dodaj przyprawy: ziele angielskie i goździki, wlej ocet winny.

4. Zalej zawartość słoika wrzącą wodą, przykryj pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, sterylizuj przez 20-25 minut.

5. Zwiń słoik hermetycznie, odwróć go do góry nogami, zawiń w ciepły koc, pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.

przechowujemy przedmiot w piwnicy lub spiżarni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy