Galeta żytnia z jabłkami i orzechami

bardzo smaczna i aromatyczna Galeta żytnia. Radzę! Galeta żytnia z jabłkami i orzechami, pomimo nieokreślonego koloru, okazuje się bardzo smaczna. Ponadto jest również przydatny, ponieważ zawiera otręby i gruboziarnistą mąkę. Tylko upieczona Galeta ma chrupiącą, apetyczną skórkę, a następnego dnia staje się miękka i jeszcze bardziej aromatyczna. Wypieki są nasycone jabłkowo-orzechowym smakiem, harmonijnie połączonym z aromatem miodu i cynamonu. Taka lekka Galeta urozmaica menu w dni postu. Można go podawać z pachnącą herbatą ziołową lub napojem owocowym.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 58 % 23 g
232 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól, łączymy z olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gaszoną sodę i dodaj mąkę zmieszaną z otrębami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniatamy miękkie ciasto, zawijamy w folię i pozwalamy mu & quot; odpocząć & quot; pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki. Losowo posiekaj orzech.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na natłuszczonym arkuszu w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na środku, nie osiągając 3-4 cm do krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnij krawędzie ciasta na zakładkę, lekko naciskając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w temperaturze 190-200 stopni. 30 minut do rumieńca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Żytnia Galeta jabłkowa jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy