Galeta żytnia z jabłkami i orzechami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól, łączymy z olejem roślinnym.
Krok 3:
Dodaj gaszoną sodę i dodaj mąkę zmieszaną z otrębami.
Krok 4:
Zagniatamy miękkie ciasto, zawijamy w folię i pozwalamy mu & quot; odpocząć & quot; pół godziny.
Krok 5:
Do nadzienia obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki. Losowo posiekaj orzech.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Krok 7:
Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na natłuszczonym arkuszu w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie na środku, nie osiągając 3-4 cm do krawędzi.
Krok 9:
Zagnij krawędzie ciasta na zakładkę, lekko naciskając.
Krok 10:
Piec w temperaturze 190-200 stopni. 30 minut do rumieńca.
Krok 11:
Żytnia Galeta jabłkowa jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g