tortille z otrębów żytnich
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kilka łyżek kefiru do miski, wlej tutaj sodę, wymieszaj.
2. Połącz pozostały kefir z oliwą z oliwek, wlej mąkę, otręby, sól i kolendrę, wymieszaj. Masa okazała się lekko lepka, nie tak elastyczna jak zwykle z mąki pszennej.
3. Do ciasta Wprowadzamy sodę gaszoną kefirem, ponownie mieszamy i pozostawiamy ciasto na 20 minut.
4. Mokrymi rękami formujemy 6 ciast, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem.
5. Za pomocą widelca wykonujemy nakłucia na każdym cieście, a następnie posypujemy je siemieniem lnianym.
6. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 15 minut. Chłodzimy ciasta, przykrywając je ręcznikiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g