ciasto chlebowe

piękne i bardzo smaczne ciasto na herbatę! Przygotowanie jest proste. Ciasto chlebowe wyróżnia się oryginalnym wyglądem, jest eleganckie i apetyczne. Lukier nadaje wypiekom uroku i subtelnego smaku.
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 70 % 38 g
271 kcal
IG: 3 / 61 / 37

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Ciasto chlebowe rozwałkować na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm, za pomocą szklanki wyciąć koła.

2. Smarujemy każde koło olejem roślinnym i posypujemy cukrem, a następnie podwajamy i ściskamy końce, aby uzyskać przedmiot przypominający Płatek.

3. Dno żaroodpornej formy smarujemy olejem roślinnym i układamy puste płatki w kółko, wypełniając w ten sposób formę.

4. Rozłóż kawałki masła na powierzchni ciasta i zalej ciepłym mlekiem.

6. Wysyłamy formę do piekarnika już rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 45-50 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.

7. W międzyczasie przygotuj lukier, w tym celu wlej wodę i kwas cytrynowy do małej miski, dodaj cukier puder, wymieszaj.

8. Gorące ciasto polać lukrem, ostudzić.

takie jest piękno, niesamowicie pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ciasto chlebowe - 225   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy