bułka z ciasta maślanego

Miękkie wypieki na herbatę - domowy komfort w małych rzeczach! Bułka z ciasta maślanego spodoba się wszystkim domownikom, można ją podawać nie tylko z herbatą lub kawą, jest bardzo smaczna i zdrowa ze szklanką mleka lub soku. Dżem może być jabłkowy, śliwkowy lub inny, najważniejsze jest to, że jest gęsty.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 78 % 49 g
289 kcal
IG: 2 / 61 / 37

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy, drugą w tym czasie przykrywamy folią spożywczą.

2. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, posyp cynamonem i posmaruj dżemem.

3. Ciasto zwijamy w rolkę, układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

4. Robimy to samo z drugą częścią ciasta, pozostawiamy półfabrykaty w ciepłym miejscu na 25 minut, aby ciasto pasowało.

5. Następnie smarujemy bułki żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.

kroimy bułkę na porcje i podajemy do herbaty.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślane wypieki - 300   kcal/100g
  • Rożki maślane z mąki pszennej - 347   kcal/100g
  • Babeczka zwyczajna - 288   kcal/100g
  • Muffin z powidłami - 287   kcal/100g
  • Ciasto maślane - 304   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy