bułka z ciasta maślanego
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy, drugą w tym czasie przykrywamy folią spożywczą.
2. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm, posyp cynamonem i posmaruj dżemem.
3. Ciasto zwijamy w rolkę, układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Robimy to samo z drugą częścią ciasta, pozostawiamy półfabrykaty w ciepłym miejscu na 25 minut, aby ciasto pasowało.
5. Następnie smarujemy bułki żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
kroimy bułkę na porcje i podajemy do herbaty.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślane wypieki - 300 kcal/100g
- Rożki maślane z mąki pszennej - 347 kcal/100g
- Babeczka zwyczajna - 288 kcal/100g
- Muffin z powidłami - 287 kcal/100g
- Ciasto maślane - 304 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g