kasza manna w polewie

bardzo aromatyczne ciasto czekoladowe z miękkim lukrem. Lepiej jest jeść całkowicie schłodzone, z herbatą lub mlekiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 74 % 46 g
299 kcal
IG: 4 / 37 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj semolinę z cukrem, zalej szklanką ciepłej wody i pozostaw do spęcznienia na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kawa rozpuścić w 2 łyżeczkach gorącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopić margarynę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz rodzynki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kandyzowane owoce w kostkę wielkości rodzynek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kawę, sól, wanilinę, margarynę do spuchniętej kaszy manny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suche składniki do mieszanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do ciasta szybko dodać kandyzowane owoce, nasiona i rodzynki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową mannę z formy i przykryj lukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do glazury wymieszaj kakao, cukier, wodę. Podgrzej mieszaninę i dodaj margarynę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje, 1-2 minuty.

oczywiście nadzienie może być dowolne: orzechy, jagody, suszone owoce. zamiast margaryny można użyć oleju roślinnego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy