skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj semolinę z cukrem, zalej szklanką ciepłej wody i pozostaw do spęcznienia na 30 minut.
Krok 2:
Kawa rozpuścić w 2 łyżeczkach gorącej wody.
Krok 3:
Stopić margarynę.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 5:
Opłucz rodzynki.
Krok 6:
Pokrój kandyzowane owoce w kostkę wielkości rodzynek.
Krok 7:
Dodaj kawę, sól, wanilinę, margarynę do spuchniętej kaszy manny.
Krok 8:
Dodaj suche składniki do mieszanki.
Krok 9:
Do ciasta szybko dodać kandyzowane owoce, nasiona i rodzynki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
Krok 10:
Wyjmij gotową mannę z formy i przykryj lukrem.
Krok 11:
Do glazury wymieszaj kakao, cukier, wodę. Podgrzej mieszaninę i dodaj margarynę.
Krok 12:
Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje, 1-2 minuty.
oczywiście nadzienie może być dowolne: orzechy, jagody, suszone owoce. zamiast margaryny można użyć oleju roślinnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g