skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Puree z twarogu mieszamy z miękkim masłem.
Krok 3:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i wanilią.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 5:
Do nadzienia usuń skórkę pomarańczową i wymieszaj z cukrem. Ilość cukru można wziąć według własnego gustu.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na 3 części, każdą zwijamy w okrągłą warstwę. Przycinamy na talerzu (mam średnicę 24 cm) i kroimy na 12 równych segmentów. Ze skrawków dostałem kolejną warstwę. Posyp segmenty skórką z cukrem. Możesz jeszcze lekko przejść wałkiem do ciasta, aby nadzienie trochę się przykleiło.
Krok 7:
Zwijamy bajgle od szerokiego końca do wąskiego. Kładziemy go na arkuszu pokrytym naoliwionym pergaminem. Na wierzch każdego bajgla posmaruj ubitym jajkiem i posyp pozostałym cukrem. Mam 48 małych bajgli.
Krok 8:
Piec w 180 stopniach. około 20 minut na złoty kolor. Ostudzimy trochę i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
możesz zastąpić pomarańczę cytryną, otrzymasz bajgle twarogowe o smaku cytrynowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g