bułeczki z orzechami drożdżowymi

pyszne domowe wypieki z nadzieniem orzechowym. Przepis na to ciasto drożdżowe jest przygotowywany w sposób bezpieczny dla pary, więc jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wynik cię nie zawiedzie. Pyszne domowe wypieki długo pozostaną na stole.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-29 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 57 % 31 g
291 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podgrzej mleko, podziel na dwie części. W połowie hodujemy drożdże i 1 łyżkę.l cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pozostałej części mleka rozpuść masło, 1 łyżka. l cukier, wbij jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i sól do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy zagłębienie w mące, wlewamy mleko z jajkiem, lekko mieszamy. Wlej mleko z drożdżami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto. Jest miękki, lepki. Przykryj miskę ciastem i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia posiekane orzechy wymieszać z cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak powstało nasze ciasto. Objętość wzrosła 2-2, 5 razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i zwiń w prostokąt. Mam 2 takie prostokątne warstwy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każda warstwa jest podzielona na kolejne 4 części. Posmaruj każdą część stopionym (nie gorącym) masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp nadzieniem orzechowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I zwiń luźno w bułki. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem i posyp orzechami z cukrem. Dajemy odległość 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz bułki w temperaturze 180 stopni. 20-25 minut do rumieńca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Niech ciasto ostygnie. I możesz pić herbatę! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy