skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Lekko podgrzej mleko, podziel na dwie części. W połowie hodujemy drożdże i 1 łyżkę.l cukier.
Krok 3:
W pozostałej części mleka rozpuść masło, 1 łyżka. l cukier, wbij jajko.
Krok 4:
Przesiej mąkę i sól do miski.
Krok 5:
Robimy zagłębienie w mące, wlewamy mleko z jajkiem, lekko mieszamy. Wlej mleko z drożdżami.
Krok 6:
Zagnieść ciasto. Jest miękki, lepki. Przykryj miskę ciastem i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 7:
Do nadzienia posiekane orzechy wymieszać z cukrem.
Krok 8:
Tak powstało nasze ciasto. Objętość wzrosła 2-2, 5 razy.
Krok 9:
Ostrożnie rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i zwiń w prostokąt. Mam 2 takie prostokątne warstwy.
Krok 10:
Każda warstwa jest podzielona na kolejne 4 części. Posmaruj każdą część stopionym (nie gorącym) masłem.
Krok 11:
Posyp nadzieniem orzechowym.
Krok 12:
I zwiń luźno w bułki. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem i posyp orzechami z cukrem. Dajemy odległość 30 minut.
Krok 13:
Piecz bułki w temperaturze 180 stopni. 20-25 minut do rumieńca.
Krok 14:
Niech ciasto ostygnie. I możesz pić herbatę! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g