łosoś w Łodzi z sosem śmietanowym
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj steki z łososia, osusz ręcznikiem papierowym
Krok 2:
Sól, pieprz, pozostaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik.
Krok 3:
Połóż każdy stek na folii natłuszczonej olejem roślinnym, zawiń krawędzie folii.
Krok 4:
Kształtuj, owijając końce.
Krok 5:
Piec w piekarniku przez 20-25 minut w t 200`
Krok 6:
Roztop masło na patelni, dodaj mąkę, smaż na złoty kolor, wlej śmietanę, mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Dodaj ser i koperek. Trochę soli.
Krok 7:
Skrop rybę cytryną. Sos śmietanowy włożyć do łodzi z łososiem.
Krok 8:
Jeśli kolacja jest szczególnie świąteczna, dodaj łyżeczkę czerwonego kawioru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g