babeczka czekoladowa z rodzynkami i orzechami

świąteczna babeczka o bajecznym smaku! A jaki zapach!!! . Ta babeczka na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym! Smak jest wyjątkowy, a zapach zachęca do wypicia z nim filiżanki kawy lub mocnej herbaty!
NATALIAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepszy przepis tygodnia 8-15 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 61 % 43 g
389 kcal
IG: 5 / 12 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem i posyp mąką lub semoliną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w rondlu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukier granulowany miesza się w osobnej misce z kakao w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier granulowany zmieszany z kakao wlej do rondla ze stopionym masłem. Wlej tam śmietanę, dodaj sól i wanilinę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając doprowadzamy zawartość do wrzenia. Lukier i podstawa babeczki są gotowe! Następnie zdejmij rondel z ognia, wlej 13-14 łyżek do glazury do osobnego kubka i wyjmij na bok. Resztę wlewamy do miski, w której zagniatamy ciasto na ciasto i pozwalamy mu ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij jajka w schłodzoną masę i lekko ubij trzepaczką. Dodaj sodę, uprzednio gaszoną octem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę do powstałej masy i dobrze wymieszaj. Tam wysyłamy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak jak gęsta śmietana, ciasto powinno się okazać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać przygotowane ciasto do formy i wysłać do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Może dłużej, wszystko zależy od piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto zostanie upieczone i dobrze zrumienione, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na gorącym naczyniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A teraz przechodzimy do najważniejszego momentu! Kolejną gorącą babeczkę należy posmarować lukrem wlanym do osobnej filiżanki. Część lukru zostanie namoczona w babeczce, a część pozostanie na powierzchni babeczki. Następnie musisz schłodzić ciastko do temperatury pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp schłodzoną babeczkę cukrem pudrem i udekoruj kawałkami czekolady. To wszystko, nasze czekoladowe ciastko jest gotowe i już kusi swoim cudownym aromatem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy