skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty
Krok 2:
Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem i posyp mąką lub semoliną.
Krok 3:
Rozpuść masło w rondlu.
Krok 4:
Cukier granulowany miesza się w osobnej misce z kakao w proszku.
Krok 5:
Cukier granulowany zmieszany z kakao wlej do rondla ze stopionym masłem. Wlej tam śmietanę, dodaj sól i wanilinę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając doprowadzamy zawartość do wrzenia. Lukier i podstawa babeczki są gotowe! Następnie zdejmij rondel z ognia, wlej 13-14 łyżek do glazury do osobnego kubka i wyjmij na bok. Resztę wlewamy do miski, w której zagniatamy ciasto na ciasto i pozwalamy mu ostygnąć.
Krok 7:
Wbij jajka w schłodzoną masę i lekko ubij trzepaczką. Dodaj sodę, uprzednio gaszoną octem.
Krok 8:
Przesiej mąkę do powstałej masy i dobrze wymieszaj. Tam wysyłamy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Tak jak gęsta śmietana, ciasto powinno się okazać.
Krok 10:
Wlać przygotowane ciasto do formy i wysłać do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Może dłużej, wszystko zależy od piekarnika.
Krok 11:
Gdy ciasto zostanie upieczone i dobrze zrumienione, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na gorącym naczyniu.
Krok 12:
A teraz przechodzimy do najważniejszego momentu! Kolejną gorącą babeczkę należy posmarować lukrem wlanym do osobnej filiżanki. Część lukru zostanie namoczona w babeczce, a część pozostanie na powierzchni babeczki. Następnie musisz schłodzić ciastko do temperatury pokojowej.
Krok 13:
Posyp schłodzoną babeczkę cukrem pudrem i udekoruj kawałkami czekolady. To wszystko, nasze czekoladowe ciastko jest gotowe i już kusi swoim cudownym aromatem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g