miodowe pierniczki z lukrem

zapach tych pierników jest wart całego domu! Spróbuj! Niedawno poczęstowano mnie piernikiem z lukrem. Wydaje mi się, że znam już wiele przepisów i pierników. Ale takich jeszcze nie jadłam. Były to miodowe i bardzo miękkie pierniki. Chcę dziś podzielić się z Wami tym przepisem. Podaje się je do herbaty lub kawy.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-25 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 8 % 6 g
węglowodany 82 % 59 g
326 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy takie produkty. Cukier można zmniejszyć. Lepiej jest wziąć ciemny, gryczany miód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajka z cukrem, dodaj śmietanę i miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj stopione masło i sodę. Wszystko wymieszaj. Możesz również dodać cynamon do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę w częściach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na stole, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie, lekko przylegać do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz go w kulkę i włóż do celofanu. Wkładamy go do lodówki na 12 godzin. To jest obowiązkowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rano następnego dnia wyjmujemy. Pociąć. Tak to będziemy mieli. Nie wymachiwałam. I natychmiast pokroić na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z kawałków tocz kulki. Mały. Kładziemy na papierze w pewnej odległości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz przez 15 minut w 180 gr.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Okazują się takie miękkie. I pyszne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz ubij białka cukrem pudrem. Zanurzyłem pierniki i położyłem je na ruszcie. Możesz oczywiście wszystko wylać. Lub zwiń w filiżance . Cóż, najważniejsze, że muszą wyschnąć. Takie pierniki są przechowywane przez bardzo długi czas. Umieszcza się je w hermetycznych pudełkach i czyści na zimno. Smakowity

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy