skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połóż dwie warstwy gotowego ciasta na blasze do pieczenia / bez rozmrażania/. Piec 15 minut. Wyłącz piekarnik i odstaw na kolejne 5 minut. Ostudzić i pokroić wzdłuż na 2 części / w sumie będą 4 ciasta/.
Krok 2:
Przygotuj krem: - Lekko ubij ser / aż zmięknie/. - Odcedź tłuszcz z wątroby dorsza i dodaj do sera. - Bardzo drobno posiekaj cebulę, dodaj do masy i wymieszaj. - Dodaj sok z cytryny, sól według uznania i ubij wszystko razem.
Krok 3:
Ciasto natychmiast złożyć na talerzu do serwowania : - Dno na środku lekko posmarować kremem i & quot; przykleić & quot; pierwsze ciasto / już nigdzie nie wyjedzie"/. - Równomiernie rozprowadź około jednej trzeciej kremu na cieście.
Krok 4:
Rozłóż kawior na wierzchu /zrobi to również każda wędzona lub solona czerwona ryba/.
Krok 5:
- ponownie warstwa ciasta i jedna trzecia kremu / każda warstwa jest lekko dociskana, aby nie uzyskać pustki w środku/. - Przykryj wierzch ciasta warstwą ciasta od dołu, ponieważ jest absolutnie równy. - Rozdrobnij czwartą część ciasta - pójdzie na posypanie blatu.
Krok 6:
Wierzch i boki ciasta cienko posmaruj pozostałą śmietaną i posyp kruszonką, lekko naciskając dłonią. Udekoruj górę, jak chcesz. Smacznego !
ciasto można przygotować przed świętami z wyprzedzeniem, ale wtedy bez dekoracji przykryć folią i włożyć do lodówki ,a przed podaniem udekorować / aby dekoracje nie wyschły i nie uschły/.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Wątroba dorsza w oleju - 613 kcal/100g