ciasto Napoleon z kawiorem i wątróbką z dorsza

ozdobi każdy świąteczny stół lub rozpieści rodzinę! Ciasto okazuje się małe, ale bardzo satysfakcjonujące, lepiej pokroić na małe kawałki.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 66 % 41 g
węglowodany 19 % 12 g
398 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połóż dwie warstwy gotowego ciasta na blasze do pieczenia / bez rozmrażania/. Piec 15 minut. Wyłącz piekarnik i odstaw na kolejne 5 minut. Ostudzić i pokroić wzdłuż na 2 części / w sumie będą 4 ciasta/.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj krem: - Lekko ubij ser / aż zmięknie/. - Odcedź tłuszcz z wątroby dorsza i dodaj do sera. - Bardzo drobno posiekaj cebulę, dodaj do masy i wymieszaj. - Dodaj sok z cytryny, sól według uznania i ubij wszystko razem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto natychmiast złożyć na talerzu do serwowania : - Dno na środku lekko posmarować kremem i & quot; przykleić & quot; pierwsze ciasto / już nigdzie nie wyjedzie"/. - Równomiernie rozprowadź około jednej trzeciej kremu na cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż kawior na wierzchu /zrobi to również każda wędzona lub solona czerwona ryba/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    - ponownie warstwa ciasta i jedna trzecia kremu / każda warstwa jest lekko dociskana, aby nie uzyskać pustki w środku/. - Przykryj wierzch ciasta warstwą ciasta od dołu, ponieważ jest absolutnie równy. - Rozdrobnij czwartą część ciasta - pójdzie na posypanie blatu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wierzch i boki ciasta cienko posmaruj pozostałą śmietaną i posyp kruszonką, lekko naciskając dłonią. Udekoruj górę, jak chcesz. Smacznego !

ciasto można przygotować przed świętami z wyprzedzeniem, ale wtedy bez dekoracji przykryć folią i włożyć do lodówki ,a przed podaniem udekorować / aby dekoracje nie wyschły i nie uschły/.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Wątroba dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy