Tarte ciasto z jagodami moroszki

Łatwe do zrobienia, ale bardzo smaczne ciasto moroszki! Możesz przygotować ciasto ze świeżych lub mrożonych jagód moroszki, po ich rozmrożeniu i spuszczeniu nadmiaru soku. Wypieki okazały się niezwykle smaczne z apetyczną złotą skórką i niesamowitym aromatem. Przygotuj ten pyszny deser i poczęstuj go swoimi bliskimi!
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 67 % 47 g
370 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Zmiękczone masło wymieszać z cukrem.
2. Wymieszaj jajka z solą i sodą i włóż do oleju. Zaczynamy przesiewać mąkę w częściach, powstałe ciasto nie powinno być lepkie.
3. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie dzielimy na dwie połowy. Rozwałkuj i przenieś do naczynia do pieczenia, rozłóż świeże jagody moroszki i rozprowadź równą warstwę, posyp je cukrem.
4. Pocieramy drugą część, natychmiast na jagody moroszki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, gotujemy w średniej temperaturze, około pół godziny, na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy