Tarte ciasto z jagodami moroszki
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Zmiękczone masło wymieszać z cukrem.
2. Wymieszaj jajka z solą i sodą i włóż do oleju. Zaczynamy przesiewać mąkę w częściach, powstałe ciasto nie powinno być lepkie.
3. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie dzielimy na dwie połowy. Rozwałkuj i przenieś do naczynia do pieczenia, rozłóż świeże jagody moroszki i rozprowadź równą warstwę, posyp je cukrem.
4. Pocieramy drugą część, natychmiast na jagody moroszki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, gotujemy w średniej temperaturze, około pół godziny, na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g