Babeczka z rodzynkami i bez śmietany

Po przygotowaniu tej babeczki na herbatę na pewno nie przegapisz! Babeczka bez kwaśnej śmietany jest niezwykle delikatna, przewiewna i pyszna. Ciasto przygotowuje się bez płynu, tylko na jajkach. Do ciasta można mieszać nie tylko rodzynki, ale także orzechy, kandyzowane owoce, kawałki owoców lub jagody. Do dekoracji można użyć polewy czekoladowej lub cukrowej, ale najprostszą opcją jest cukier puder.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 11 % 9 g
węglowodany 80 % 63 g
348 kcal
IG: 0 / 3 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier, ubij mikserem.

2. Przesiej mąkę do powstałej masy wraz z proszkiem do pieczenia, ciasto okaże się mniej więcej jak naleśniki.

3. Włóż rodzynki do ciasta, wymieszaj.

4. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wypełnij ciastem.

5. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

6. Wyciągamy przysmak na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

podawaj z herbatą, kawą lub kakao.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy