Kuropatwa nadziewana grzybami

fantazyjny przepis na nadziewane kuropatwy! Kuropatwa nadziewana grzybami to nie tylko przysmak, ale także produkt dietetyczny. Mięso tego ptaka jest lepiej wchłaniane przez organizm, zawiera mało cholesterolu i jest bardzo delikatne. Możesz bezpiecznie ugotować ten bardzo smaczny przepis na pieczone kuropatwy w piekarniku, z pikantnym aromatem grzybów i przypraw.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Myjemy i suszymy tusze kuropatw. Przygotuj sos, w tym celu wymieszaj tłustą śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij czosnek przez prasę. Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj kuropatwami sosem śmietanowym. Pozostaw do marynowania przez 30 minut.
2. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Następnie pokrój grzyby i dodaj do cebuli, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, sól i pieprz.
3. Nadziewamy kuropatwy mieszanką grzybów. Przenosimy ptaka na patelnię, polewamy sosem śmietanowym i dodajemy wodę. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do piekarnika. Danie przygotowuje się przez około 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż kuropatwy staną się złote.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy