Kuropatwa nadziewana grzybami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy i suszymy tusze kuropatw. Przygotuj sos, w tym celu wymieszaj tłustą śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij czosnek przez prasę. Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj kuropatwami sosem śmietanowym. Pozostaw do marynowania przez 30 minut.
2. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Następnie pokrój grzyby i dodaj do cebuli, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, sól i pieprz.
3. Nadziewamy kuropatwy mieszanką grzybów. Przenosimy ptaka na patelnię, polewamy sosem śmietanowym i dodajemy wodę. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do piekarnika. Danie przygotowuje się przez około 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż kuropatwy staną się złote.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g