Ciasto Nadine Nadin

domowe ciasto - zarówno wakacje, jak i radość! Ciasto uzyskuje się z bardzo delikatną konsystencją, dobre na herbatę lub kawę.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 68 % 32 g
232 kcal
IG: 9 / 16 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać nasz wspaniały deser od przygotowania wszystkiego, co niezbędne do pierwszej warstwy. Bierzemy odpowiedni rozłączny kształt i wykładamy go folią spożywczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ składniki naszego ciasta są płynne-folia uchroni przed wyciekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żelatyna (15 g) i 1 łyżka. łyżkę cukru moczyć w mleku przez 10 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki bułki biszkoptowej na dnie formy. W razie potrzeby można go zastąpić prostym arkuszem herbatników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej masę żelatynową w łaźni wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciągle mieszaj i nie doprowadzaj do wrzenia. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie ubij jogurt mikserem, ubijaj przez 10 minut, aż masa stanie się bardziej przewiewna (mocno rozpryskuje się).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej ciepłą galaretowatą masę cienkim strumieniem, nie przestając ubijać, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej masę jogurtową na biszkopt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierwsza warstwa jest gotowa. Wysyłamy do lodówki do zestalenia. 3-4 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadszedł czas, aby zająć się drugą warstwą. To jest suflet & quot; Ptasie mleko & quot;

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Żelatynę zalać sokiem pomarańczowym i pozostawić do spęcznienia na 10-15 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mleko skondensowane i masło ubijamy mikserem na puszystą śmietanę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść masę żelatynową w łaźni wodnej, podgrzej do stanu ciekłego i dodaj 100 g cukru. Mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i wyjmij z pieca, nie doprowadzając do wrzenia. Niech trochę ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie ubij białka ze 100 gramami cukru i cukru waniliowego (wanilii) w mocną pianę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy masa wzrośnie wystarczająco, dodaj ciepłą masę żelatynową cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie z dużą prędkością.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj masę białkowo-żelatynową do ubitego masła ze skondensowanym mlekiem i delikatnie wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ta masa szybko gęstnieje, więc nie workuj i szybko rozłóż ją w formie na pierwszej warstwie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Druga warstwa jest gotowa. Wysyłamy do lodówki na około 1 godzinę. Masa szybko zamarza, ale nadal musisz to sprawdzić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Więc dotarliśmy do trzeciej warstwy. Galaretka z naturalnego soku pomarańczowego. Obecność włókien miąższu w soku daje pewien urok i gęstość.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Żelatyna wlać 50 ml soku i pozostawić do spęcznienia na 10 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Sok 500 ml wlać do kadzi, dodać cukier i postawić na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj żelatynę do soku i dobrze wymieszaj. Schłodzić do lekko ciepłego stanu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ostrożnie i delikatnie wlej naszą niesamowitą pomarańczową galaretkę do formy

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ponownie wysyłamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje. To jeszcze 2 godziny.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Podczas przygotowywania polewy czekoladowej nie można było usunąć Krok po kroku, więc tylko tekst: 12 g żelatyny zalać 60 ml zimnej wody i pozostawić na 10 minut. Wlej 80 ml wody do osobnego naczynia, dodaj cukier, wymieszaj i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj przesiany proszek kakaowy. Mieszaj i gotuj przez 1-2 minuty. W innej misce zagotuj śmietanę i dodaj żelatynę rozpuszczoną w łaźni wodnej.Połącz kakao ze śmietaną.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Mieszaj do uzyskania gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie przepuszczamy glazurę przez sito, aby uniknąć pęcherzyków. Pozostaw na chwilę, pozwól glazurze ostygnąć do 30 stopni. Po odstawieniu lukier stanie się gładszy i bardziej jednolity. Ciasto pokrywamy naszym niesamowitym lukrem, okaże się dużo. Udekoruj górę do woli. Moje ciasto jest poświęcone szwagierce Nadieńce.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Oto jesteśmy! Zachwyt zapewniony!

łatwy i pyszny deser. Ale czasochłonne. Jedno powiem: warto. Gastronomiczna rozkosz i pochwały zjadaczy z nawiązką rekompensują dzień spędzony w kuchni!
ciasto-Rozkosz, ciasto-Rozkosz,
ciasto to słodka uczta dla przyjaciół...
z czułością, z troską i czułością
ciasto jest domowe, ulubione i słodkie...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy