super szybkie bagietki

bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko zjedzony)).
OlaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 40 g
237 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej ciepłą wodę, drożdże, cukier do miski, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
dodaj trochę mąki i wymieszaj łyżką, dodaj więcej mąki, wymieszaj, sól + 1 łyżka. l olej roślinny, wymieszaj.
Dodaj więcej mąki i zagniataj gładkie, miękkie, elastyczne ciasto, aby nie przykleiło się do rąk (ugniataj na stole).
na dłoniach trochę oleju roślinnego i zmiksuj, trochę więcej oleju i jeszcze zmiksuj ciasto.
zostawiamy ciasto, aby pasowało 1,5-2 razy.
wyjmujemy ciasto, smarujemy ręce olejem roślinnym i olejem i lekko ugniatamy ciasto, przecinamy na pół i zwijamy na długość w kiełbasę. Około 2 rzeczy powinny działać.
połóż na blasze do pieczenia posypanej mąką na pergaminie.
przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
wykonaj nacięcia (nie Głębokie), posyp mąką i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.
przykryj ręcznikiem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy