skład / składniki
metoda gotowania
wlej ciepłą wodę, drożdże, cukier do miski, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
dodaj trochę mąki i wymieszaj łyżką, dodaj więcej mąki, wymieszaj, sól + 1 łyżka. l olej roślinny, wymieszaj.
Dodaj więcej mąki i zagniataj gładkie, miękkie, elastyczne ciasto, aby nie przykleiło się do rąk (ugniataj na stole).
na dłoniach trochę oleju roślinnego i zmiksuj, trochę więcej oleju i jeszcze zmiksuj ciasto.
zostawiamy ciasto, aby pasowało 1,5-2 razy.
wyjmujemy ciasto, smarujemy ręce olejem roślinnym i olejem i lekko ugniatamy ciasto, przecinamy na pół i zwijamy na długość w kiełbasę. Około 2 rzeczy powinny działać.
połóż na blasze do pieczenia posypanej mąką na pergaminie.
przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
wykonaj nacięcia (nie Głębokie), posyp mąką i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.
przykryj ręcznikiem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g