skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pieczemy naleśniki, mogą być absolutnie dowolne, najważniejsze jest to, że są miękkie i niezbyt ażurowe. 12 naleśników wystarczy na formę o wymiarach 16 x 6 centymetrów.
Krok 2:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na dużym ogniu z 1 łyżką cukru przez 2-3 minuty.
Krok 3:
Dodaj pokrojonego w ćwiartki banana i smaż przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby możesz dodać mielony cynamon.
Krok 4:
Wymieszaj śmietanę, 3 łyżki cukru i 2 jajka. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę.
Krok 5:
Gotowe, możesz złożyć ciasto.
Krok 6:
Nasmarowana forma nakładająca się na naleśniki.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie na krawędzi naleśnika i zwiń w rurkę.
Krok 8:
Zwinięte naleśniki układamy spiralnie, zaczynając od środka. Aby wypełnić mój formularz, wystarczyło 7 naleśników.
Krok 9:
Wlej krem do formy.
Krok 10:
Zawiń wolne krawędzie na ciasto. Jeśli pozostaną luki, możesz przykryć wierzch innym naleśnikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez 30-40 minut.
upieczone ciasto schładzamy w formie i przewracamy na półmisek. Udekoruj według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g