ciasto naleśnikowe Frutti

delikatne i oryginalne ciasto owocowe z naleśników. Podawać na zimno, z herbatą, kawą, sokiem, mlekiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 60 % 21 g
193 kcal
IG: 9 / 14 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pieczemy naleśniki, mogą być absolutnie dowolne, najważniejsze jest to, że są miękkie i niezbyt ażurowe. 12 naleśników wystarczy na formę o wymiarach 16 x 6 centymetrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na dużym ogniu z 1 łyżką cukru przez 2-3 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojonego w ćwiartki banana i smaż przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby możesz dodać mielony cynamon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj śmietanę, 3 łyżki cukru i 2 jajka. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe, możesz złożyć ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmarowana forma nakładająca się na naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie na krawędzi naleśnika i zwiń w rurkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinięte naleśniki układamy spiralnie, zaczynając od środka. Aby wypełnić mój formularz, wystarczyło 7 naleśników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej krem do formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń wolne krawędzie na ciasto. Jeśli pozostaną luki, możesz przykryć wierzch innym naleśnikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez 30-40 minut.

upieczone ciasto schładzamy w formie i przewracamy na półmisek. Udekoruj według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy