skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić ciasteczka, musimy zrobić ciasto. Dodaj szczyptę waniliny, soli i sody do przesianej mąki(500 gramów całkowitej normy). Wymieszaj z mąką. Następnie dodaj zmiękczone masło (150 gramów całkowitej normy) i zmiel na okruchy z mąką. Następnie dodaj kefir lub śmietanę, zagniataj jednorodne ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
przygotuj nadzienie: wymieszaj resztę mąki( 100 gr) z masłem (40 gr), dodaj cukier i zmiel na okruchy. Posiekaj orzechy włoskie na okruchy.
podziel ciasto na 3 równe części i zwiń każdą część w warstwę. Posyp kruszonką i posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy w bułki, mieszamy na blasze do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy okruchami i kroimy na równe kawałki.
piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, 30 minut (w zależności od piekarnika).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g