domowe ciasteczka twarogowe

pyszne ciasteczka, jak w dzieciństwie. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Po prostu rozpływa się w ustach!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 52 % 34 g
378 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż twaróg do miski, ugniataj trochę widelcem. Nie bierz bardzo suchego twarogu. Najlepiej nadaje się miękki, bez nadmiaru wilgoci, tłusty twaróg (co najmniej 5-9%).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy masło w temperaturze pokojowej w kostkę i dodajemy do twarogu. Dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie w osobnej misce przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do masy twarogowo-maślanej. Ugniatamy elastyczne ciasto rękami.Zwijamy go w piłkę. Zawiń film.Wstaw do lodówki na 1,5 godziny.(Ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 3 tygodnie!)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp powierzchnię roboczą (deskę)odrobiną mąki.Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm, Wytnij kształty za pomocą formy lub szklanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cukier do talerza i zanurz każdą figurkę w cukrze, lekko naciskając palcami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni C. Rozłóż ciasteczka na blasze do pieczenia z pergaminem, cukrem do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor, około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij z piekarnika i ostudź. Co za zapach! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g

Podobne przepisy