skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż twaróg do miski, ugniataj trochę widelcem. Nie bierz bardzo suchego twarogu. Najlepiej nadaje się miękki, bez nadmiaru wilgoci, tłusty twaróg (co najmniej 5-9%).
Krok 2:
Kroimy masło w temperaturze pokojowej w kostkę i dodajemy do twarogu. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Następnie w osobnej misce przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Dodaj mąkę do masy twarogowo-maślanej. Ugniatamy elastyczne ciasto rękami.Zwijamy go w piłkę. Zawiń film.Wstaw do lodówki na 1,5 godziny.(Ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 3 tygodnie!)
Krok 5:
Posyp powierzchnię roboczą (deskę)odrobiną mąki.Rozwałkuj ciasto o grubości 1 cm, Wytnij kształty za pomocą formy lub szklanki.
Krok 6:
Wlej cukier do talerza i zanurz każdą figurkę w cukrze, lekko naciskając palcami.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni C. Rozłóż ciasteczka na blasze do pieczenia z pergaminem, cukrem do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor, około 15 minut.
Krok 8:
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Co za zapach! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g