skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Jabłka obrać i cienko pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.2. Ubij jajka z cukrem, solą, skórką, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.3. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i posyp cukrem (trochę) i bułką tartą .4. Wymieszaj 2/3 jabłek z ciastem, a pozostałą trzecią losowo połóż na blasze do pieczenia na górze (Najlepiej W okrągłym kształcie o wymiarach 27-28 cm). Nie przejmuj się — ciasta wydaje się bardzo mało, a jabłek dużo.
Krok 2:
Trochę otacza jabłka i o to właśnie chodzi. W piekarniku wzrośnie 5. Weź twarde masło i połóż małe kawałki na jabłkach, posyp lekko cukrem i cynamonem do smaku.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 35-40, 7 minut. Możesz zostawić trochę plasterków, aby pięknie ułożyć je na wierzchu ciasta.
ciasto okazuje się nieznośnie smaczne, mało ciasta i dużo pysznych jabłek. Dobry na gorąco z lodami, ale także na zimno jest całkiem niezły. Jeden z ulubionych. Zdjęcie oryginalne, ze strony. ...Gdzieś daleko, na patio, z dala od ulicy San Felice w Bolonii, siostry bliźniaczki simili Felice i Margherita robią to, co robili przez całe życie — pieczą i gotują...(ciąg dalszy nastąpi...)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g