skład / składniki
metoda gotowania
1. Przenieś jagody na sito, pozwól im się rozmrozić, a nadmiar soku spłynie, a na razie przygotujemy ciasto biszkoptowe.
2. Rozbij jajka w głębokim naczyniu i ubij mikserem z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa. Wprowadzamy masło, powinno być miękkie, mieszamy i wlewamy najgrubszy kefir, jaki znajdziemy w sklepie. Sodę gasimy octem lub sokiem z cytryny, wprowadzamy do ciasta i dodajemy przesianą mąkę. Aby ciasto było lekkie i przewiewne, przesiej mąkę kilka razy. Sami regulujemy Ilość, nie trzeba dodawać dużo mąki, w przeciwnym razie ciasto okaże się ciężkie.
3. Jagody mieszamy z ciastem i wlewamy do wysmarowanego olejem naczynia do pieczenia.
4. Włóż ciasto do piekarnika, gotuj w temperaturze 180 stopni, 30-40 minut, aż będzie złote.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g