ciasto biszkoptowe z mrożonymi jagodami

Łatwe do zrobienia ciasto biszkoptowe z jagodami. . Delikatny miękki biszkopt jagodowy będzie doskonałym dodatkiem do herbaty lub kawy. Biszkopt przygotowany w ten sposób okazuje się bujny, smaczny, przewiewny. Przepis jest dość prosty, przygotuj ten niesamowicie pyszny, przewiewny deser!
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 70 % 35 g
254 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przenieś jagody na sito, pozwól im się rozmrozić, a nadmiar soku spłynie, a na razie przygotujemy ciasto biszkoptowe.
2. Rozbij jajka w głębokim naczyniu i ubij mikserem z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa. Wprowadzamy masło, powinno być miękkie, mieszamy i wlewamy najgrubszy kefir, jaki znajdziemy w sklepie. Sodę gasimy octem lub sokiem z cytryny, wprowadzamy do ciasta i dodajemy przesianą mąkę. Aby ciasto było lekkie i przewiewne, przesiej mąkę kilka razy. Sami regulujemy Ilość, nie trzeba dodawać dużo mąki, w przeciwnym razie ciasto okaże się ciężkie.
3. Jagody mieszamy z ciastem i wlewamy do wysmarowanego olejem naczynia do pieczenia.
4. Włóż ciasto do piekarnika, gotuj w temperaturze 180 stopni, 30-40 minut, aż będzie złote.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy