kasza gryczana z mięsem i grzybami w garnku

kasza gryczana z mięsem i grzybami w garnku bez kłopotów! Kasza gryczana przygotowana według tego przepisu przypomina owsiankę gotowaną w rosyjskim piecu. Smacznego!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 36 % 8 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej i mięso do rozgrzanej patelni, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie umyte i obrane cebule i marchewki pokrojone w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażonego mięsa natychmiast dodaj cebulę marchewkową i grzyby (w moim przypadku są to mrożone, pokrojone pieczarki), sól i pieprz(do smaku). Dusić pod pokrywką przez 10 minut, a następnie otworzyć i smażyć przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kolejnym etapem gotowania jest rozprowadzenie wszystkich warzyw z mięsem i umytą kaszą gryczaną w dwóch garnkach. Na dnie każdego garnka układamy warstwy: 2 łyżki. l-warzywa z mięsem, następnie 2 łyżki. l-gryka itp., aż wszystko się skończy, na wierzchu powinna znajdować się warstwa warzyw z mięsem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do każdego garnka należy wlać 200 ml. zimna, osolona woda, zamknij pokrywkami. Włącz piekarnik na 170 stopni i natychmiast włóż nasze garnki do gorących. Proces gotowania trwa 1 godzinę, nie możesz nawet zaglądać.

po upływie czasu danie jest gotowe. Można go natychmiast podać na stole bezpośrednio w garnku lub położyć na talerzu, a świeża sałatka tylko uzupełni smak kaszy gryczanej z mięsem i grzybami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Kasza gryczana - 313   kcal/100g

Podobne przepisy