skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wstępnie umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę.
Krok 3:
Dodaj olej i mięso do rozgrzanej patelni, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut.
Krok 4:
Wstępnie umyte i obrane cebule i marchewki pokrojone w kostkę.
Krok 5:
Do smażonego mięsa natychmiast dodaj cebulę marchewkową i grzyby (w moim przypadku są to mrożone, pokrojone pieczarki), sól i pieprz(do smaku). Dusić pod pokrywką przez 10 minut, a następnie otworzyć i smażyć przez 5 minut.
Krok 6:
Kolejnym etapem gotowania jest rozprowadzenie wszystkich warzyw z mięsem i umytą kaszą gryczaną w dwóch garnkach. Na dnie każdego garnka układamy warstwy: 2 łyżki. l-warzywa z mięsem, następnie 2 łyżki. l-gryka itp., aż wszystko się skończy, na wierzchu powinna znajdować się warstwa warzyw z mięsem.
Krok 7:
Do każdego garnka należy wlać 200 ml. zimna, osolona woda, zamknij pokrywkami. Włącz piekarnik na 170 stopni i natychmiast włóż nasze garnki do gorących. Proces gotowania trwa 1 godzinę, nie możesz nawet zaglądać.
po upływie czasu danie jest gotowe. Można go natychmiast podać na stole bezpośrednio w garnku lub położyć na talerzu, a świeża sałatka tylko uzupełni smak kaszy gryczanej z mięsem i grzybami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g