skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Wlej mąkę do głębokiego pojemnika. Zetrzyj zimne masło na mąkę, ugniataj wszystko rękami, aż uzyskasz okruchy. Do powstałej masy dodaj sól, sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
2. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większość ciasta rozwałkować w okrąg o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia (⍉26 cm) i włożyć do formy, tworząc boki.
3. Nadzienie. Pokrój dynię na średnie kawałki, pokrusz ser rękami, dodaj pieprz i zioła, wymieszaj.
4. Powstałe nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście.
5. Pozostałe ciasto rozwałkować w okrąg, ułożyć na nadzieniu i ścisnąć krawędzie.
6. Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem.
7. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut, aż powstanie złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g