ciasto z przekąskami z serem i dynią

ciasto można podawać na ciepło lub na zimno. Ciasto z serem i dynią można podawać zarówno jako przekąskę przed gorącym, jak i jako pikantne ciasto po nim, a nawet zamiast. Nadaje się na święta i dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 34 % 16 g
296 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ciasto. Wlej mąkę do głębokiego pojemnika. Zetrzyj zimne masło na mąkę, ugniataj wszystko rękami, aż uzyskasz okruchy. Do powstałej masy dodaj sól, sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

2. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Większość ciasta rozwałkować w okrąg o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia (⍉26 cm) i włożyć do formy, tworząc boki.

3. Nadzienie. Pokrój dynię na średnie kawałki, pokrusz ser rękami, dodaj pieprz i zioła, wymieszaj.

4. Powstałe nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście.

5. Pozostałe ciasto rozwałkować w okrąg, ułożyć na nadzieniu i ścisnąć krawędzie.

6. Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem.

7. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut, aż powstanie złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy