placki z ciasta francuskiego z mrożonymi jagodami

pyszny i zdrowy przysmak z nadzieniem jagodowym! Kiedy nie ma czasu, ale naprawdę chcę zafundować coś smacznego bliskim, ten przepis będzie bardzo przydatny. Wypieki są przewiewne, ze słodkim nadzieniem z mrożonych jagód, z chrupiącą złotą skórką. Prawdziwy królewski deser!
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 66 % 33 g
262 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, jeśli jest zamrożone, należy je rozmrozić, pozostawić na stole na około godzinę.
2. Wyjmujemy również mrożone jagody i przenosimy je na sito, aby w tym czasie spuścić nadmiar soku. Jak rozmrozić, zasypiamy cukrem, wkładamy go do własnych upodobań, Wszystko zależy od jagód.
3. Rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty, rozłóż mrożone jagody zmieszane z cukrem na środku. Jeśli w jagodach jest dużo soku, możesz dodać skrobię, a następnie podczas pieczenia sok zgęstnieje i nie wypłynie. Dobrze mocujemy krawędzie placków i smarujemy ubitym żółtkiem, aby uzyskać złoty kolor.
4. Nasmaruj arkusz do pieczenia kawałkiem masła i spryskaj wodą, gdy płyn zacznie parować, ciasto będzie lepiej rosło.
4. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kwadrans.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy