skład / składniki
metoda gotowania
warto rozpieszczać domowników i ciasteczka z mąką kukurydzianą.
orzechy należy posiekać, drobno posiekać rodzynki, do mieszanki można dodać figi, suszone morele i inne do smaku. Dodaje się tu również mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, wodę. Z przygotowanego ciasta należy uformować kilka kawałków małych ciastek i ułożyć je na blasze do pieczenia. W temperaturze 190 stopni takie produkty piecze się tylko przez 20-25 minut. Mleko lub herbata z imbirem doskonale uzupełnią pyszny i zdrowy deser.
zamiast orzechów do ciasta na ciasteczka można dodać siemię lniane lub sezam, cukier zastąpić miodem, a także dodać garść płatków owsianych i kandyzowanych owoców. Otrzymasz nie mniej pyszny deser, który jest idealny na świąteczny stół dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g