placki z dżemem z ciasta parzonego

pyszne i przewiewne wypieki z ciasta parzonego. Przygotowanie ciasta z ciasta budyniowego zajmuje mniej czasu niż zwykłe ciasto drożdżowe, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wzrośnie. Wypieki są delikatne i rozpływają się w ustach, nawet następnego dnia.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 48 g
275 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wlej szklankę wody do rondla, podgrzej ją do ciepłego stanu. Wlej sól, drożdże i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
2. Wlej szklankę wrzącej wody do ciasta i szpatułki, Zbierz ją w bryłę. Dodaj olej roślinny i dobrze zagniataj ciasto.
3. Ciasto, nie pozostawiając do wyrośnięcia, kroimy na równe części, z których każdą rozwałkujemy w kółko. Łyżką rozprowadź dżem na środku i ostrożnie ściśnij krawędzie.
4. Przenieś do formy i piecz przez 20-25 minut, aż będzie złoty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy