placki z dżemem z ciasta parzonego
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej szklankę wody do rondla, podgrzej ją do ciepłego stanu. Wlej sól, drożdże i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
2. Wlej szklankę wrzącej wody do ciasta i szpatułki, Zbierz ją w bryłę. Dodaj olej roślinny i dobrze zagniataj ciasto.
3. Ciasto, nie pozostawiając do wyrośnięcia, kroimy na równe części, z których każdą rozwałkujemy w kółko. Łyżką rozprowadź dżem na środku i ostrożnie ściśnij krawędzie.
4. Przenieś do formy i piecz przez 20-25 minut, aż będzie złoty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g