skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź takie produkty do gotowania.
Krok 2:
W przepisie jednym ze składników jest słód żytni, który należy przygotować. Umieść w głębokim małym pojemniku i zalej przegotowaną wodą (150 ml). Przykryj i pozostaw do zaparzenia w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie przefiltruj roztwór słodowy i użyj do wyrabiania ciasta. Około 100 ml.
Krok 3:
Do miski wsyp mąkę żytnią, otręby owsiane, mąkę lnianą, sól, proszek do pieczenia. Uzbrój się w ręczną trzepaczkę lub widelec i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Do suchych składników dodaj oliwę z oliwek, schłodzony roztwór słodowy. Weź łyżkę i zacznij wyrabiać ciasto. Wlej słód stopniowo, aby nie przesadzić z płynem.
Krok 5:
Kontynuuj ugniatanie na desce, dodając trochę mąki żytniej, aby uzyskać miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zawiń kłębek w folię lub plastikową torbę i pozwól odpocząć w chłodnym miejscu przez 15-20 minut.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę 3-5 mm, Wytnij prostokąty lub kwadraty lub koła według własnego uznania. Nakłuć widelcem.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś na metalową blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Piecz przez 10-20 minut. Gotowe pieczywo powinno pęknąć z chrupnięciem.
Krok 8:
Chleb żytni jest gotowy.
Krok 9:
Smacznego!
jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania i dbasz o swoją sylwetkę, przygotuj chleb żytni w domu i ciesz się pysznymi, chrupiącymi wypiekami przez cały dzień. Przekąski z mąki żytniej można zabrać ze sobą na łono natury, w drogę, do pracy, jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Przygotowują się dość szybko z niedrogich produktów, które można kupić w każdym supermarkecie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g
- Otręby owsiane - 320 kcal/100g