cienkie pieczywo żytnie z otrębami i mąką lnianą

chleb żytni jest doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu i kolacji.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 64 % 28 g
229 kcal
IG: 18 / 7 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź takie produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przepisie jednym ze składników jest słód żytni, który należy przygotować. Umieść w głębokim małym pojemniku i zalej przegotowaną wodą (150 ml). Przykryj i pozostaw do zaparzenia w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie przefiltruj roztwór słodowy i użyj do wyrabiania ciasta. Około 100 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski wsyp mąkę żytnią, otręby owsiane, mąkę lnianą, sól, proszek do pieczenia. Uzbrój się w ręczną trzepaczkę lub widelec i wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do suchych składników dodaj oliwę z oliwek, schłodzony roztwór słodowy. Weź łyżkę i zacznij wyrabiać ciasto. Wlej słód stopniowo, aby nie przesadzić z płynem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj ugniatanie na desce, dodając trochę mąki żytniej, aby uzyskać miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zawiń kłębek w folię lub plastikową torbę i pozwól odpocząć w chłodnym miejscu przez 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę 3-5 mm, Wytnij prostokąty lub kwadraty lub koła według własnego uznania. Nakłuć widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przenieś na metalową blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Piecz przez 10-20 minut. Gotowe pieczywo powinno pęknąć z chrupnięciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Chleb żytni jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania i dbasz o swoją sylwetkę, przygotuj chleb żytni w domu i ciesz się pysznymi, chrupiącymi wypiekami przez cały dzień. Przekąski z mąki żytniej można zabrać ze sobą na łono natury, w drogę, do pracy, jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Przygotowują się dość szybko z niedrogich produktów, które można kupić w każdym supermarkecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g
  • Otręby owsiane - 320   kcal/100g

Podobne przepisy