skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy Dojrzałe, wysokiej jakości suszone śliwki bez pestek i moczymy je w ciepłej wodzie przez 15 minut.
2. Rozbij jajka do głębokiej miski i za pomocą miksera ubij je cukrem, aż masa stanie się biała i zacznie tworzyć się bujna piana. Wprowadzamy śmietanę, mieszamy i wlewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Suszone śliwki i pokrojone na kawałki i posiekane orzechy za pomocą blendera. Ciasto dzielimy na pół, dodajemy do jednej śliwki, a do drugiej posiekane orzechy.
4. Pieczemy najpierw jedną część, a następnie drugą w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
5. Wymieszaj składniki kremu i dobrze ubij, aż cukier się rozpuści.
6. Wyjmujemy ciasta, gdy ostygną, obficie smarujemy śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g