placki z dżemem na kefirze
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. W kuchence mikrofalowej lekko podgrzej kefir i wymieszaj z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj szczyptę soli. Wlej olej słonecznikowy.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, Dodaj do kefiru. Dobrze ugniatamy przez 5 minut i usuwamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. Dzielimy na identyczne koła, rozprowadzamy na nich dżem i Rzeźbimy placki, bardzo dobrze ściskając krawędzie, aby dżem nie wyciekł.
4. Ubij żółtko, możesz dodać trochę mleka.
5. Rozłóż placki na blasze do pieczenia, posmaruj pędzlem jajkiem. Ciasto odstawiamy ponownie na 15 minut i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez około 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g