placki z dżemem na kefirze

przewiewne pyszne wypieki z pachnącym dżemem! Wszyscy pamiętają smak pysznych ciast z dzieciństwa mamy, stworzyli tak ciepłą i przytulną atmosferę w domu. Przygotuj ciasta według tego bardzo smacznego przepisu, zachwyć swoją rodzinę!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 70 % 45 g
313 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. W kuchence mikrofalowej lekko podgrzej kefir i wymieszaj z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj szczyptę soli. Wlej olej słonecznikowy.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, Dodaj do kefiru. Dobrze ugniatamy przez 5 minut i usuwamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. Dzielimy na identyczne koła, rozprowadzamy na nich dżem i Rzeźbimy placki, bardzo dobrze ściskając krawędzie, aby dżem nie wyciekł.
4. Ubij żółtko, możesz dodać trochę mleka.
5. Rozłóż placki na blasze do pieczenia, posmaruj pędzlem jajkiem. Ciasto odstawiamy ponownie na 15 minut i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez około 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy