ciasto na orzechach włoskich

ciasto jest pyszne i łatwe do zrobienia, w pośpiechu. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wszystkie składniki są pod ręką, więc mogę przygotować to ciasto, gdy tylko pojawi się pragnienie. Orzechy są pikantne w cieście. Okazuje się bardzo smaczny.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 58 % 40 g
382 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka mikserem do bujnej piany, stopniowo dodawaj wanilinę i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W innej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanymi (ale nie na mąkę) orzechami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło i lekko ostudź, wlej do jajek, dodaj mleko i wszystko wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki orzechowej i ponownie wymieszaj. Mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej: kieruj się konsystencją ciasta. Powinien być mniej więcej jak śmietana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia należy przykryć pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25-30 minut (do suchej zapałki).

zbyt nie trzeba mielić orzechów, więc nie używam do tego blendera, ale siekam orzechy nożem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy