pieczone jabłko z miodem i cynamonem

pieczone jabłko z miąższem zmieszanym z cynamonem i miodem.
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 79 % 23 g
138 kcal
IG: 35 / 17 / 48

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Odetnij górę jabłka. Ostrożnie Wytnij miąższ z rdzenia na małe kawałki. Lepiej to zrobić łyżką. Wyrzucamy kości i zostawiamy kawałki miazgi.
2. Kawałki miąższu jabłka miesza się z cynamonem i miodem.
3. Nadzienie wkładamy do jabłka.
4. Przykryj wierzch paskami ciasta francuskiego. Smarujemy jądrem.
5. Posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 25-30 minut.

podawaj lepiej z gałką lodów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy