pstrąg w folii z cytryną

pieczony pstrąg to piękne danie na świąteczny stół! Wyrafinowany i niepowtarzalny smak ryby, z lekką kwaskowatością, aromatem zieleni i cytryny. Przygotowując pieczoną rybę na wakacje, możesz być pewien, że wszyscy goście, w tym smakosze, będą zadowoleni.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Myjemy i myjemy ryby, usuwamy skrzela i wnętrzności.
2. Zanurz pstrąga w ręczniku papierowym i przetrzyj suchymi przyprawami i solą.
3. Wykonujemy nacięcia na tuszy i wkładamy do nich plasterki cytryny.
4. Wewnątrz ryby wkładamy Pozostałe krążki cytryny i zioła. Posyp olejem roślinnym.
5. Zawiń pstrąga w folię. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i gotuj przez 45 minut. 10 minut przed gotowością otwieramy folię, aby uformować złotą skórkę na rybie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy