ciasto śliwkowe na kefirze
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło.
Krok 4:
Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.
Krok 5:
Połącz sodę i kefir i pozostaw na kilka minut.
Krok 6:
Wlej kefir do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
Krok 7:
Przesiej mąkę i przy ciągłym ubijaniu Dodaj do ciasta.
Krok 8:
Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Krok 9:
Farsz. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w plasterki.
Krok 10:
Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem formy.
Krok 11:
Ułóż plastry śliwek na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto. Piec ciasto przez około 45 minut w 180°C. Wyjmij gotowe ciasto z formy, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g