ciasto śliwkowe na kefirze

miękkie ciasto na kefirze z przyjemną śliwkową kwaskowatością. Pieczenie ze śliwkami to moja prawdziwa słabość. Co więcej, nie lubię świeżych śliwek tak bardzo, jak pieczone. W tym cieście ciasto jest bardzo miękkie, lekko sprężyste po naciśnięciu. A kwaśne śliwkowe nadzienie nadaje mu wyjątkowego uroku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 74 % 32 g
205 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz sodę i kefir i pozostaw na kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kefir do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i przy ciągłym ubijaniu Dodaj do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż plastry śliwek na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto. Piec ciasto przez około 45 minut w 180°C. Wyjmij gotowe ciasto z formy, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy