ciasteczka Francuskie z cukrem

Super przepis na chrupiące ciasteczka! Ten przepis jest w mojej książce kucharskiej od bardzo dawna. Wcześniej upiekłam ciasteczka z domowego ciasta francuskiego, teraz jestem całkowicie zepsuta i biorę zakupione, ale wynik niezmiennie cieszy się delikatnym smakiem, lekkością i chrupkością!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 64 % 45 g
381 kcal
IG: 0 / 60 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

wszystko jest bardzo, bardzo proste:

- rozmrażamy ciasto (wystarczy rozłożyć na stole i pozostawić na 20-30 minut, wystarczy rozmrozić ciasto);

- rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną pergaminem;

- posmaruj powierzchnię ciasta białkiem jaja, posyp cukrem;

- za pomocą noża do pizzy pokrój ciasto na romby;

- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (lub do pożądanej intensywności rumienia).

pozwól ciasteczkom trochę ostygnąć i podawaj z herbatą.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy