łuszczące się uszy
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Posiekaj orzechy włoskie niezbyt drobno, włóż do miski, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
2. Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej (to około 20-30 minut), rozwałkować na cienką warstwę.
3. Posyp warstwę ciasta mieszanką orzechów i przejdź przez nią wałkiem do ciasta, jakby wbijając orzechy w ciasto.
4. Zwinąć ciasto w rolkę z dwóch końców w kierunku środka, a następnie pokroić na kawałki o grubości półtora centymetra.
5. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż ciasteczka w niewielkiej odległości, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Och, jakie to pyszne!
podawaj z mlekiem lub kawą, poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g