łuszczące się ciasteczka

lubisz ciasteczka? Gotuj w domu w dowolnym momencie! Domowe ciastka francuskie są tak smaczne, że gotujemy je bardzo często i jeszcze się nie męczymy)daję Małe ze sobą do szkoły, ucztuję i radzę!
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 26 g
węglowodany 55 % 39 g
418 kcal
IG: 3 / 72 / 26

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

1. Posiekaj orzechy włoskie niezbyt drobno, włóż do miski, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.

2. Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej (to około 20-30 minut), rozwałkować na cienką warstwę.

3. Posyp warstwę ciasta mieszanką orzechów i przejdź przez nią wałkiem do ciasta, jakby wbijając orzechy w ciasto.

4. Zwinąć ciasto w rolkę z dwóch końców w kierunku środka, a następnie pokroić na kawałki o grubości półtora centymetra.

5. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż ciasteczka w niewielkiej odległości, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Och, jakie to pyszne!

podawaj z mlekiem lub kawą, poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy