Wertuta z mięsem

niedrogie i smaczne danie z kuchni mołdawskiej! W przygotowaniu tego przepisu nie ma nic skomplikowanego. Ciasto elastyczne łatwo się rozwałkowuje, można użyć dowolnego mięsa, bardziej lubię kurczaka, jest delikatniejsze. Danie uzyskuje się z chrupiącą, złotą skórką i delikatnym, aromatycznym nadzieniem. W razie potrzeby możesz dodać zielenie do nadzienia.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 44 % 17 g
179 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

1. Wlej wodę do miski i dodaj 0,5 łyżeczki. sól, dobrze wymieszaj i wlej 2 łyżki. olej i wlej mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić podczas przygotowywania nadzienia.
2. Gotuj i schłodź mięso z kurczaka (aby mięso było soczyste, pozostaw do ostygnięcia w bulionie). Pokrój na dowolne kawałki. Drobno posiekaj cebulę. Sól i dodaj przyprawy do smaku.
3. Cienko rozwałkuj ciasto, warstwa powinna lekko prześwitywać. Aby ułatwić rozwałkowanie, nasmaruj ręce i powierzchnię stołu olejem. Rozłóż nadzienie, rozłóż je równą warstwą i zwiń w rolkę.
4. Na formę przenosimy rolkę zwiniętą w kształt spirali. Aby uzyskać piękny złoty kolor, możesz posmarować wierzch bułki żółtkiem.
5. Piec na średnim ogniu przez 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy