skład / składniki
metoda gotowania
1. Dodaj sól do wody, mieszaj, aż wszystkie ziarna się rozpuszczą. Wlej 2 łyżki. l olej słonecznikowy i dodaj mąkę. Zagniatamy ciasto i usuwamy naczynie z ciastem na pół godziny. Następnie ciasto stanie się gładsze i bardziej elastyczne.
2. Ciasto dzielimy na pół. Rozprowadzamy powierzchnię, na której rozwałkujemy ciasto olejem. Ręce i wałek do ciasta są również pokryte olejem i rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę.
3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małe kostki.
rozłóż ziemniaki i drobno posiekaną cebulę na rozwałkowanym cieście. Sól i dopraw pieprz do smaku. Formujemy w rolkę i układamy na blasze do pieczenia w kształcie ślimaka. Do dekoracji można posypać sezamem.
4. Piecz roladę w 170 stopniach przez 45-50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g