skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiel filet rybny za pomocą maszynki do mięsa (możesz w blenderze).
2. Gotuj ryż do miękkości.
3. Umyj pietruszkę i koperek, drobno posiekaj nożem.
4. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce (jeśli skórka jest szorstka, należy ją obrać).
5. Wymieszaj mieloną rybę z ryżem, dodaj posiekane warzywa i cukinię.
6. Sól i pieprz masę, dokładnie wymieszaj i uformuj klopsiki.
7. Nasmaruj żaroodporną formę (lub głęboką blachę do pieczenia) olejem roślinnym, włóż do niej klopsiki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
8. W międzyczasie obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w półpierścienie.
9. Smażyć posiekane warzywa na oleju roślinnym do miękkości, następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać sól, pieprz i szczyptę tymianku, wlać wodę. Dusić sos przez 5 minut.
10. Wlać sos z warzywami na klopsiki (płyn powinien je całkowicie przykryć, w przeciwnym razie dodać odpowiednią ilość gorącej wody) i piec przez kolejne 20 minut.
podawaj na ciepło z dowolnym dodatkiem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g