rurki z ciasta francuskiego z kremem białkowym

idealna uczta na herbatę! Spróbuj, wszystko się ułoży! Rurki z kremem białkowym są delikatne, chrupiące , przewiewne-nie można tego wyrazić słowami, wystarczy spróbować! Ciasta są przygotowywane bardzo prosto - z gotowego ciasta francuskiego bez drożdży.
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 64 % 43 g
363 kcal
IG: 0 / 49 / 51

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rozmrażamy ciasto, kierując się instrukcjami na opakowaniu.

2. Rozwałkuj ciasto, pokrój w długie paski o szerokości od 2 do 2,5 cm (mam 12 pasków).

3. Nasmaruj stożki do rur olejem słonecznikowym i owiń wokół nich jeden pasek ciasta.

4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i umieść na niej stożki z ciastem.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, Ustaw blachę do pieczenia i piecz rurki na piękny złoty kolor (Zajęło mi to około 12 minut, wszystko zależy od rodzaju i mocy piekarnika).

6. Gdy rurki są gorące, natychmiast usuń je ze stożków, połóż na ruszcie, pozwól im ostygnąć.

7. Białka (dobrze schłodzone) ubijamy mikserem na gęstą pianę, po czym dodajemy cukier i ubijamy śmietanę na stabilne szczyty.

8. Lekko posyp rurki cukrem pudrem i podawaj.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy