Clafoutis z morelami

łatwe pieczenie z dużą ilością owoców! Clafoutis to rodzaj francuskiego ciasta.Z delikatnym, lekkim ciastem i niesamowitym aromatem. Ten deser można podawać zarówno na śniadanie, jak i na przyjęcie gości przy świątecznym stole! Ciasto rozpływa się w ustach!
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 65 % 15 g
104 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić Clafouti z morelami?

1. Morele umyć i oczyścić z pestek.

2. Do jajek dodaj cukier i ubij na pianę. Wlej ciepłe mleko. Przesiej mąkę do ciasta i wszystko wymieszaj. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Ciasto w tym przepisie jest jak naleśnik.

Włącz wcześniej rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2. Posmaruj formę masłem i ułóż plasterki moreli na dnie, przekrojone do góry. Wlać ciasto, okazuje się, jak płynna śmietana.


4. Włóż formę do gorącego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

wyjmij ciasto z piekarnika, gdy ostygnie, posyp cukrem pudrem i zaproś do stołu!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy