skład / składniki
metoda gotowania
rozłóż zmiękczoną margarynę w misce, wlej kefir, dodaj śmietanę i żółtko, wymieszaj trzepaczką. Wlej sól i sodę do powstałej masy, przesiej mąkę (nie wprowadzamy wszystkich naraz, ale w częściach), zagniataj miękkie ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią spożywczą i przystępujemy do przygotowania nadzienia.
obierz ziemniaki, dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę. Połącz ziemniaki z mięsem mielonym, solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!
rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 2-3 mm, użyj szklanki, aby wyciąć koła. Rozłóż nadzienie na środku każdego koła, podnieś krawędzie i delikatnie ściśnij je palcami, aby pozostał mały otwór.
Balishi przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy białkiem jaja i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 30 minut, następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, wlewamy łyżeczkę gorącego bulionu do każdego otworu i wkładamy blachę do piekarnika na kolejne 5 minut.
oszałamiający smak unosi się w całej kuchni!
szybko zbierz się przy stole, danie jest podawane!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g