balisz na kefirze

Zaskocz rodzinę aromatycznymi wypiekami kuchni tatarskiej! Balishi-otwarte porcje mini-tarty z cienkim ciastem i soczystym nadzieniem. Twoje gospodarstwo domowe z pewnością pokocha to danie! Dzielę się szczegółowym opisem przygotowania ciasta i nadzienia-nie ma w tym nic skomplikowanego, uwierz mi! Ale jakie pyszne!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 51 % 24 g
265 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

rozłóż zmiękczoną margarynę w misce, wlej kefir, dodaj śmietanę i żółtko, wymieszaj trzepaczką. Wlej sól i sodę do powstałej masy, przesiej mąkę (nie wprowadzamy wszystkich naraz, ale w częściach), zagniataj miękkie ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią spożywczą i przystępujemy do przygotowania nadzienia.

obierz ziemniaki, dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę. Połącz ziemniaki z mięsem mielonym, solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!

rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 2-3 mm, użyj szklanki, aby wyciąć koła. Rozłóż nadzienie na środku każdego koła, podnieś krawędzie i delikatnie ściśnij je palcami, aby pozostał mały otwór.

Balishi przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy białkiem jaja i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 30 minut, następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, wlewamy łyżeczkę gorącego bulionu do każdego otworu i wkładamy blachę do piekarnika na kolejne 5 minut.

oszałamiający smak unosi się w całej kuchni!

szybko zbierz się przy stole, danie jest podawane!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy