skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj biszkopt:
- oddziel białka od żółtek, ubij białka z połową cukru na mocne szczyty, a żółtka z pozostałym cukrem bielą;
- bardzo ostrożnie łączymy obie masy, przesiujemy mąkę proszkiem do pieczenia, zagniatamy ciasto (postępujemy bardzo ostrożnie, ponieważ ciasto jest przewiewne i puszyste);
- dno dzielonej formy (średnica 16-18 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię;
- wysyłamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut;
- dajemy czas na ostygnięcie gotowego biszkoptu, po czym wyjmujemy go z formy, pakujemy w folię spożywczą i pozostawiamy na jeden dzień.
2. Wiśnie oczyszczamy z pestek i wkładamy do durszlaka (można na sicie), zasypiamy cukrem, pod spód kładziemy miskę do zbierania soku.
3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i cukier waniliowy, wymieszaj składniki trzepaczką. Odstawiamy krem na 20 minut, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły, po czym wprowadzamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ubijamy masę mikserem, aż zgęstnieje.
4. Zbieramy ciasto: biszkopt kroimy na trzy ciasta, z których dwa nasączamy sokiem wiśniowym (ponieważ wypuściliśmy jagody), smarujemy śmietaną i posypujemy wiśniami. Nie impregnujemy i nie smarujemy górnego ciasta, po prostu przykrywamy nim ciasto i wysyłamy do lodówki na godzinę.
5. A teraz musisz przygotować krem, aby wyrównać powierzchnię ciasta. Użyjemy ganache. Rozpuszczamy białą czekoladę w kuchence mikrofalowej (lub w łaźni wodnej), dodajemy masło, czekamy na całkowite rozpuszczenie, mieszając masę trzepaczką. Pozostaw ganache w temperaturze pokojowej na 10 minut, następnie dodaj różowy barwnik spożywczy i ubij ganache trzepaczką.
6. Schłodzone ciasto pokrywamy kremem, nakładając obficie na boki, aby wyrównać je do maksimum. Wygładzić nierówności szpatułką do gotowania. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę, a następnie pokrywamy drugą warstwą wykończeniową, ostrożnie wyrównując powierzchnię ciasta (w ciągu godziny pozostały ganache stwardnieje, więc należy go trochę podtopić w kuchence mikrofalowej). Wracamy arcydzieło do lodówki na kolejną godzinę.
Udekoruj gotowe ciasto postaciami z kreskówek z mastyksu (możesz kupić gotowe) i wykaszarkami z niego, bezami i marmoladą. Ale ogólnie możesz ozdobić według własnego gustu, kierując się własną wyobraźnią, na pewno będzie szykowny i niepowtarzalny)
podawaj ciasto na stole przy głośnym aplauzie gości (nie zapomnij wspomnieć, że sam przygotowałeś kulinarne arcydzieło ;)
Wesołych Świąt i Wszystkiego najlepszego dla bohatera okazji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Bezy - 366 kcal/100g