ciasto Masza i niedźwiedź z wiśniami i kwaśną śmietaną

rozjaśnij wakacje, Przygotuj piękne ciasto! Ciasto z ulubionymi postaciami z kreskówek z pewnością sprawi, że urodziny Twojego dziecka będą niezapomniane i wyjątkowo radosne! Gotowałem moją córkę z Maszą i Miszą, ciasto okazało się bardzo smaczne - wszyscy goście chwalili) dzielę się przepisem, może komuś się przyda.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 74 % 49 g
309 kcal
IG: 16 / 2 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 5 h 50 min

1. Przygotuj biszkopt:

- oddziel białka od żółtek, ubij białka z połową cukru na mocne szczyty, a żółtka z pozostałym cukrem bielą;

- bardzo ostrożnie łączymy obie masy, przesiujemy mąkę proszkiem do pieczenia, zagniatamy ciasto (postępujemy bardzo ostrożnie, ponieważ ciasto jest przewiewne i puszyste);

- dno dzielonej formy (średnica 16-18 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię;

- wysyłamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut;

- dajemy czas na ostygnięcie gotowego biszkoptu, po czym wyjmujemy go z formy, pakujemy w folię spożywczą i pozostawiamy na jeden dzień.

2. Wiśnie oczyszczamy z pestek i wkładamy do durszlaka (można na sicie), zasypiamy cukrem, pod spód kładziemy miskę do zbierania soku.

3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i cukier waniliowy, wymieszaj składniki trzepaczką. Odstawiamy krem na 20 minut, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły, po czym wprowadzamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ubijamy masę mikserem, aż zgęstnieje.

4. Zbieramy ciasto: biszkopt kroimy na trzy ciasta, z których dwa nasączamy sokiem wiśniowym (ponieważ wypuściliśmy jagody), smarujemy śmietaną i posypujemy wiśniami. Nie impregnujemy i nie smarujemy górnego ciasta, po prostu przykrywamy nim ciasto i wysyłamy do lodówki na godzinę.

5. A teraz musisz przygotować krem, aby wyrównać powierzchnię ciasta. Użyjemy ganache. Rozpuszczamy białą czekoladę w kuchence mikrofalowej (lub w łaźni wodnej), dodajemy masło, czekamy na całkowite rozpuszczenie, mieszając masę trzepaczką. Pozostaw ganache w temperaturze pokojowej na 10 minut, następnie dodaj różowy barwnik spożywczy i ubij ganache trzepaczką.

6. Schłodzone ciasto pokrywamy kremem, nakładając obficie na boki, aby wyrównać je do maksimum. Wygładzić nierówności szpatułką do gotowania. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę, a następnie pokrywamy drugą warstwą wykończeniową, ostrożnie wyrównując powierzchnię ciasta (w ciągu godziny pozostały ganache stwardnieje, więc należy go trochę podtopić w kuchence mikrofalowej). Wracamy arcydzieło do lodówki na kolejną godzinę.

Udekoruj gotowe ciasto postaciami z kreskówek z mastyksu (możesz kupić gotowe) i wykaszarkami z niego, bezami i marmoladą. Ale ogólnie możesz ozdobić według własnego gustu, kierując się własną wyobraźnią, na pewno będzie szykowny i niepowtarzalny)

podawaj ciasto na stole przy głośnym aplauzie gości (nie zapomnij wspomnieć, że sam przygotowałeś kulinarne arcydzieło ;)

Wesołych Świąt i Wszystkiego najlepszego dla bohatera okazji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal/100g

Podobne przepisy